Stalen buispalen heien

Wanneer je dus palen nodig hebt om een paalfundering aan te leggen kun je daar stalen buispalen voor gebruiken. Deze palen hebben natuurlijk vele voordelen maar helaas ook één of twee nadelen. Ook zijn er verschillende manieren waarop de heipaal de grond in kan worden gebracht. Dit ligt vaak af van het type grond waar de paal in moet en ook hoe lang de paal is. Met stalen buispalen heien zijn er vijf methodes en dat zijn de volgende:

  • Valblok methode,
  • Trilblok methode,
  • Drukmethode,
  • Snelslaghamer methode,
  • Boormotor methode.

Ieder van deze methode heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Je zult ze ook niet altijd kunnen gebruiken allemaal. Wanneer je namelijk in een woonwijk staat moet je er rekening mee houden dat het niet voor teveel geluidsoverlast geeft en ook dat er niet teveel trillingen zijn. Daarom zie je dat er dan vaak gebruikt van de drukmethode of voor de boormotor methode.

stalen buispalen heien

Waar moet de opzichter rekening mee houden?

Voor de Heiopzichter is het natuurlijk belangrijk dat hij met alles rekening houdt voor, tijdens en na het stalen buispalen heien. Om te beginnen moet hij of zij altijd op tijd zijn. Dit spreekt natuurlijk voor zich maar zo krijg je wel een goed begin en een goed begin is het halve werk. Daarna moeten alle gegevens worden gecontroleerd. Dit betekent dus ook dat wanneer er iets niet klopt dat dit meteen moet worden opgelost. Daarna wordt het palenplan erbij gepakt en wordt deze eventueel ook besproken. Tijdens het heien zijn er ook een aantal dingen die moeten worden gecontroleerd. Zo moet je kijken of de lengte segmenten wel kloppen en ook of alles in het algemeen wel netjes en nauwkeurig gebeurt. Wanneer er dan een paal in zit is het ook belangrijk dat dit wordt opgeschreven en niet vergeten. Denk hierbij ook aan de paallengte, diameter van de buis, manier van heien, datum en nog vele andere dingen. Al deze informatie van het stalen buispalen heien is natuurlijk cruciaal bij de oplevering.

De verschillende methodes

Er zijn dus verschillende methodes wanneer het aankomt op stalen buispalen heien. Zoals net al is gezegd is de drukmethode een van de stilste methodes. Echter kun je deze niet altijd gebruiken. Wanneer de grond namelijk te hard is kun je hem er niet in drukken. Als je gaat kijken naar de snelslaghamer methode dan zie je dat dit een van de snelste methodes kan zijn. Er wordt dan namelijk gebruikt gemaakt van een hamer gedreven op luchtdruk. Hiermee kunnen er wel 600 stoten per minuut worden geleverd. Welke methode het beste past bij jouw heiplan wordt van te voren bepaald door de Heiopzichter. Omdat er dus gebruik wordt gemaakt van buispalen moeten deze ook nog gevuld worden. Dit gebeurt vaak helemaal aan het eind zodat ze allemaal tegelijk kunnen worden gevuld. Hier wordt dan een speciaal soort cement voor gebruikt zodat je er de meeste steun uit kunt halen.