Waarom paalfundering?

Paalfundering

Wanneer je een constructie gaat bouwen is het dus belangrijk dat de grond wel genoeg draagkracht heeft. Mocht dit niet het geval zijn dan heb je dus een paalfundering nodig. Dit zal ervoor zorgen dat je wel de nodige draagkracht zal hebben. De draagkracht is belangrijk omdat je anders het risico loopt dat het bouwwerk kan inzakken en dus instorten. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Wanneer je de palen er in heit dan zorgt dit er dus voor dat je een grote draagkracht creƫert. Dit komt omdat de paal er letterlijk wordt ingeslagen. De grond die er dan onder ligt zal dan samen worden geperst en dat zorgt voor de extra stevigheid. Er zijn dan verschillende palen waar je uit kunt kiezen die ieder weer andere voordelen heeft. Ook zijn er boorpalen. Deze worden er dan niet ingeslagen maar geschroeft. Het kan dan zo zijn dat er ook aarde dan naar boven komt, maar dit wordt dan opgelost met grout.

Hoe wordt de fundering gelegd?

Er zijn dus verschillende soorten palen die gebruikt kunnen worden voor een paalfundering. Neem bijvoorbeeld de prefab-betonpalen. Dit zijn zeer grote palen die ook super lastig te vervoeren zijn. Verder heeft het ook meteen nog een ander nadeel. Doordat hij dus van beton is gemaakt betekent dit ook dat hij dus goed moet uitharden. Hier gaat natuurlijk ook een hoop tijd in zitten. Als je dan een geschikte betonpaal hebt op locatie dan kan deze de grond in worden geslagen. Deze wordt dan met een hijskraan omhoog gehesen. Wanneer hij recht overeind staat dan valt er een zwaar heiblok op. Het gewicht van dit blok wordt van te voren bepaald. Dit verschilt per opdracht. De hardheid van de bodem en ook de lengte van de paal spelen hier een belangrijke rol in. Het aantal slagen wat er nodig is om de paal 25 centimeter te laten zakken wordt een kalender genoemd. Deze kan natuurlijk niet te hoog of te laag zijn. Wanneer er veel slagen nodig zijn om de paal omlaag te krijgen dan zal het heiblok niet zwaar genoeg zijn en wanneer hij te snel de grond in gaat dan is het blok te zwaar. Bij een te zwaar blok kan de paal ook kapot gaat.

De fundering met stalen buizen

Buiten dat je dus een paalfundering kunt maken op betonpalen kun je dus ook een fundering maken op stalen buispalen. Deze zijn in verhouding een stuk makkelijker te vervoeren. Dat komt omdat deze ter plekke in elkaar kunnen worden gezet. Dat scheelt natuurlijk een hoop. In verhouding tot de betonpalen kost het wel meer energie om de paal te gebruiken. Ook heeft het meer moeite om op de juiste diepte te komen. Wel hebben de stalen buizen weer het voordeel dat deze makkelijker op moeilijk bereikbare en beperkte ruimtes te gebruiken zijn. Iedere paal heeft dus zijn voor en nadelen. Daarom is het ook goed om deze eerst van te voren af te wegen als je een keuze hebt tussen verschillende paalfunderingen.