Wat is heien?

Wanneer je een stuk grond hebt waar op gebouwd moet worden kan het natuurlijk zo zijn dat de grond zelf niet sterk genoeg is om al het gewicht van het bouwwerk te dragen. Vaak zie je zelfs dat dit nooit het geval is. Om ervoor te zorgen dat de grond wel genoeg draagkracht heeft kun je er palen in heien. Wat er altijd eerst wordt gedaan zijn sonderingen. Bij een sondering wordt namelijk gemeten wat de draagkracht van de grond is. Dit kan wel tot 50 meter diepte worden gemeten. Dit is natuurlijk cruciaal, want als dit niet of verkeerd wordt gedaan dan kunnen hier ernstige gevolgen aan zitten. Ook wordt er meteen gemeten wat de waterspanningen in de grond zijn en de schachtwrijving. De schachtwrijving is de wrijving die er zal zijn tussen de grond en de heipaal. Met al deze informatie kan er worden bepaald welke grondlagen er allemaal zijn en ook welke heipalen er nodig zullen zijn. Zo kun je dus op de correcte manier bepalen wat er allemaal nodig zal zijn voor het verstevigen van de bodem.

Heien

Soorten heipalen

Wanneer je gaat kijken naar de verschillende soorten heipalen zie je eigenlijk dat er maar vier soorten palen zijn. Zo heb je de bekende prefab-betonpalen, houten palen, stalen buispalen en boorpalen. Elke paal heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Ook moet je bepaalde palen in bepaalde situatie gebruiken. Je kunt namelijk niet elke paal in elke grondsoort zetten. Ook hebben bepaalde palen meer succes in soorten grond waar de andere palen dat niet hebben. Ook hebben kosten hiermee te maken. Als je namelijk met twee verschillende palen hetzelfde resultaat zou kunnen behalen dan kun je kies je uiteraard voor de voordeligste optie. Verder kan het zo zijn dat en lengte van de palen een grote rol speelt. Het kan namelijk zo zijn dat je bij verschillende palen je voor de een een langere nodig hebt waar je dus een andere kunt gebruiken die korter is.

Toezicht

Bij heien komt er ook altijd een toezichter kijken. Er is hier echter geen wettelijk voorschrift voor maar in samenwerking met verschillende instanties uit de branche is er wel een overeenkomst uit gekomen. Dit is de CUR-aanbeveling 114. Hier staat in wat een goede toezichthouder allemaal moet hebben en waar hij of zijn aan moet voldoen. De toezichthouders die werkzaam zijn bij Maarten van der Pol voelden allemaal aan de voorwaardes en combineren dit met hun inzicht en ervaring zodat zij ervoor kunnen zorgen dat de faalkosten en vertragingen worden vermeden. Zij zullen altijd een toezichthouder neerzetten die alles op de correcte manier uitvoert.